Toscana har en lang kyststrækning som hedder Etrusker Kysten. Den løber fra Livorno i nord til Piombino i syd. Som navnet fortæller er området præget af etruskernes historie. Oprindeligt var området delt mellem de tre vigtigste etruskerbyer: Pisa, Volterra og Populonia. I dag findes der museer både i Cecina, Volterra, Populonia, Castiglioncello og Livorno.

Maremma er navnet på distriktet længst sydpå i provinsen Grosseto, og det strækker sig helt ud til kysten. Nikkende solsikker lyser op på turen om sommeren. Sorano og Sovana er begge meget små og søvnige, men utroligt hyggelige. Højt oppe på en tuffstensklippe ligger Pitigliano, og synet af byen er helt fantastisk, når du kommer fra vest. Gennem historien er der gradvist gravet gange ud i klippen under husene. Pitigliano bliver kaldt for lille Jerusalem, da jøderne fandt et fristed her i 1600-tallet. Vi er i et område, hvor landskabet er gennemkrydset af “vie cave”, etruskiske stier der blev hugget ud af klippen. Gå et stykke ad den smukke sti, som begynder ved siden af den etruskiske grav Tomba di Ildebranda ikke langt fra Sovana. Vildsvineprodukter er en specialitet her sydpå, og der er mange store, lokale vine i gruppen “supertoscani”.

Maremmas kyst har lange strækninger med beskyttet natur, f.eks. ved reservatet Parco dell’Uccellina. Pinjeskove mødes af helt vidunderlige sandstrande. Capalbio i det nærliggende indland er en lille eventyrby med en ringmur, du kan gå rundt på, og fiskerbyen Talamones klipper er populære at sole sig på.

Castiglione della Pescaia er en af de mere livlige badebyer i den sydlige del af regionen med velplejede, børnevenlige strande med parasoller og liggestole på rad og række. Du kan også gå en tur i fiskerihavnen og flere ældre kvarterer. I nærheden finder du den italienske ferieby Punta Ala.

I provinshovedstaden Grosseto ligger den historiske, befæstede kerne som en lille ø i den ellers moderne bebyggelse, velegnet til en lille udflugt som en pause i badeferien.

Elba og Giglio er navnet på de største øer i det toscanske øhav. De er kuperede og giver behagelig udfordring for cyklisten eller vandreren. Sejlturen tager kun ca. en time fra Porto S. Stefano eller Piombino. I bugterne venter varmt, hvidt sand og vidunderligt vand, men her er også mere klipperige områder. Øerne danner tilsammen nationalparken Parco Nazionale Arcipelago Toscano, som også omfatter havmiljøet.

Øens kystlinje bugter sig med høje klipper og med jævne mellemrum skønne små bugter med badestrande, ofte med det fineste, hvide sand. De mest populære samfund ved kysten er Marina di Campo, Marciana Marina og Porto Azzurro. Den romantiske Capoliveri ligger højt på en klippe. Det fleste ved, at Napoleon blev landsforvist til Elba. Han var der et år, og man kan besøge hans to residenser.

Giglio er dækket af et typisk middelhavsbuskads, som er velduftende i sommervarmen. Rundt om den lille havn i Giglio Porto er der mest liv. Den gamle by Giglio Castello er et uspoleret middelaldermiljø, mens den største strand ligger i Giglio Campese. Capraia med sine vulkanklipper har en smuk flora, og vandet er populært blandt dykkere. Derimod har øen kun en lille by, Capraia Isola.

Montecristo, Pianosa, Giannutri og Gorgona kan ikke besøges uden særlig tilladelse.

At Elba var rig på mineraler opdagede allerede etruskerne, som begyndte at bryde malm, som senere blev bearbejdet i Populonia på fastlandet. I Populonia er der smukke etruskiske monumenter, som den historisk interesserede kan besøge.

Massa Marittima et stykke inde i landet er en dejlig, lille historisk by med smukke torve og en katedral, som absolut er et besøg værd. Også gaderne i Suvereto fortjener en lille omvej.

Er du på vej mod Siena, må du endelig gøre holdt ved de spændende ruiner af klosterkirken Abbazia di San Galgano.

Kysten, der følger nordpå, består skiftevis af smukke, barske klipper og sandstrande, som i San Vincenzo og Marina di Bibbona. Castiglioncello længere nordpå har en lang tradition som elegant badested, hvor man hovedsageligt bader fra klipper og broer. Også det hyggelige centrum er et besøg værd.

Cecina er en forholdsvis stor by med mange butikker og indkøbsmuligheder. Cecina Mare, også kaldet Marina di Cecina, ligger lige ved stranden kun 3 km fra selve Cecina. Stranden langs strandpromenaden er fortrinsvis optaget af solstole og parasoller, som hører til de forskellige hoteller. Men i både den sydlige og nordlige ende af byen starter den store pinjeskov og langs den er stranden offentlig. Begge steder er det sandstrand og vandet er ofte krystalklart, især om morgenen. Den store pinjeskov er desuden dejllig skyggefuld og et godt sted at holde picnic.

Som i de fleste badebyer byder strandpromenaden på et bredt udvalg af restauranter, pizzeriaer og caféer. For et endnu større udvalg kan man besøge Cecina centrum, hvor der desuden er marked hver tirsdag formiddag.

Volterra er en utrolig smuk lille by, som du bestemt ikke må gå glip af. Byen er grundlagt af etruskerne og ligger på en klippe nogle kilometer inde i landet. Her finder du smukke romerske ruiner og en hyggelig bykerne med mange butikker, du kan gå på opdagelse i. Du kan også besøge flere interessante historiske paladser. Piazza dei Priori er byens midtpunkt. Kulturturisten giver sig sikkert god tid på det storslåede etruskermuseum (Museo Etrusco Guarnacci). Bearbejdet alabast er typisk for denne by. Hvis du er til små, uspolerede, historiske miljøer, skal du besøge Casale Marittimo og Montescudaio på vej ud til kysten. Casale Marittimo er en dejlig landsby beliggende på en bakketop kaldet Poggio del Pruno med den smukkeste udsigt over de omkingliggende landskab, helt ned til det tyrrhenske hav. Herfra kan man, i klart vejr, se øerne: Elba, Gorgona og Capraia. Landsbyens struktur er et typisk eksempel på en borgby, der har udviklet sig i koncentriske ringe. Man kan beundre borgresterne fra middelalderen, som er sammenbygget med byen. Montescudaio er en eventyrlig middelalderby, placeret med udsigt over de karakteristiske bløde bakker og havet. Navnet Montescudaio stammer fra det latinske Mons Scutorum: skjoldets bakke eller væbnernes bakke, på grund af stedets militære vigtighed i antikken og frem til middelalderen. Helt fortryllende er den udsigt man har fra Abbediet pladsen – byens højeste punkt. Også Palazzo Ridolfi, bygget omkring år 1600 som jagtsæde for markisefamilien Ridolfi fra Firenze er et besøg værd. Montescudaio producerer DOC vin, og specielt hvidvinen er god.

Havnebyen Livornos historie er tæt knyttet til flåden og blev projekteret af huset Medici i 1500-tallet. Ud mod havet i den gamle bykerne ligger en fæstning, og hele bydelen har form som en femkantet bastion. Rundt om den løber kanaler, og broer danner forbindelse til de nyere dele af byen. En stor del af den gamle bykerne er også genopbygget efter ødelæggelserne under Anden Verdenskrig. Viale Italia er en smuk gågade langs med havet, og den fører ud fra byen til et område med villaer fra 1800-tallet.

Hvis du drejer af mod Firenze fra Livorno, er den maleriske San Miniato velegnet til en frokostpause. Hvis det er trøffelsæson (oktober/november), bliver du måske hængende!

Pisa ligger ved floden Arnos udløb Den blændende hvide katedral med dåbskapel, gravplads og klokketårn er en arkitektonisk perle fra middelalderen. Også selvom tårnet ikke havde været skævt! Hele dette kirkekompleks, i folkemunde kaldet Piazza dei Miracoli, står på UNESCOs verdensarvsliste. Pisa er nok værd at bruge lidt mere tid på. Gå en tur på Via S. Maria, og drej ind på Piazza dei Cavalieri med dens fantastiske paladser. Museo Nazionale di S. Matteo har en meget fin samling af keramik og skulpturer fra middelalderen. Byen har en stolt historie som en af de store søfartsrepublikker, og der afholdes et stort antal historiske folkfester i byen. Pisa var en rig by, hvilket de mange kirker vidner om. F.eks. er S. Maria della Spina oplagt til et besøg.

Toscanas nordlige kyst består udelukkende af brede, velordnede sandstrande med parasoller og strandpromenader.

Viareggio er kystens pulserende forlystelsesmetropol med aner fra et ungt 1900-tal, deraf områdets smukke badeanlæg og villaer i jugendstil.

Med Apuaner-bjergene i baggrunden nogle kilometer inde fra kysten ligger en perlerække af små historiske områder, og ude ved havet ligger deres marinaer og strande. Her finde du f.eks. den gamle by Pietrasanta og badestedet Marina di Pietrasanta, den gamle by Massa og badestedet Marina di Massa osv. Ved Carrara finder du marmorbruddene, hvor Michelangelo udvalgte råvarerne til sine mesterværker.

I indlandet breder distriktet Garfagnana sig ud, et smukt område for naturoplevelser. Skovene med kastanje- og akacietræer giver en helt vidunderlig honning. Musikkens Barga (bl.a. jazzfestival om sommeren) er et glimrende udgangspunkt, og du besøger sikkert også den historiske by Castelnuovo di Garfagnana, og den lille Coreglia Antelminelli. Her i Lucca-provinsen er spelt (“farro”) en almindelig basisvare – prøv de rustikke supper og salater.

I Lucca passerer man forsvarsmurene i typisk renæssancestil, og indenfor venter en by med karakter. Her er mange pragtfulde gågader som f.eks. Via Fillungo og Via Guinigi. Torvet Piazza del Mercato er noget helt særligt – ovalt som et amfiteater, og det var netop det, der lå her i antikken. Byens centrum er Piazza S. Michele med folkeliv, paladser og kirken S. Michele in Foro, som man begyndte at opføre allerede i år 1070. Katedralen (il Duomo) med sin asymmetriske facade og kirken S. Frediano med sine mosaikker må du heller ikke gå glip af. I et palads fra 1400-tallet ligger Museo Nazionale di Villa Guinigi med kunstgenstande og malerier fra antikken og frem til 1600-tallet.

Det er også komponisten Giacomo Puccinis hjemby. Hans fødested er et lille museum, og uden for byen i Torre del Lagos naturskønne omgivelser opføres der om sommeren opera under åben himmel.

Det lokale turistkontor har en fin hjemmeside med mange billeder og gode informationer.

 

 

Share