Toscana har et verdensberømt køkken, der er fyldt med lækkerier.

Der er meget kød i form at skinker, vildt og den store fiorentinske bøf: Bistecca alla Fiorentina. Der findes også mange fiskeretter, både som forretter, supper, pastaretter og som hovedret.

Og friske grøntsager bruges der naturligvis også, særligt fennikel, auberginer, squash, tomater, artiskokker, ærter og bønner er meget brugt samt trøfler og svampe. Det alt sammen smages naturligvis til med et væld af urter som rosmarin, salvie, basilikum, løg og hvidløg.

Der findes mange egnsretter, f.eks suppen Pappa al Pomodoro, som er en suppe lavet af friske tomater, basilikum og daggammelt brød. Derudover findes der et utal af ravioli og tortelli med forskelligt fyld. Men hovedreglen er få, men gode råvarer.

Hjemmelavede tortelli

De oste, der stammer fra Toscana, er først og fremmest Pecorino lavet på komælk og fåremælk. De findes i forskellige hårdheder alt efter, hvor længe de er lagret.

Søde sager er der også masser af, og rejser du til Toscana, bør du smage Ricciarelli-kagerne, der er lavet af mel, sukker og mandler, eller panforte som traditionelt tilberedes med mandler, hvedemel, honning og frugter, koriander, muskatnød og kanel.

Det italienske måltid er lidt anderledes sammensat end vi er vant til i Danmark. Det normalt består af flere retter, der bliver serveret efter hinanden. Kun sjældent serveres der en piatto unico, hvor al maden serveres på én tallerken, som vi kender det i Danmark.

Et italiensk måltid består af: antipasto – forret. Antipasto betyder før-måltidet og forretten  består ofte af flere forskellige små retter, f.eks melon og skinke eller en blandet tallerken med forskelligt pålæg og ost – antipasto misto eller crostini, små stykker ristet brød med tomat, kyllingelever, oliventapenade osv.

Primo – første ret.

Den første ret i det egentligt måltid består af pasta, risotto eller en suppe og serveres uden tilbehør og ofte i en dyb tallerken.

Secondo – Anden ret.

Secondo er den egentlige hovedret og bestå normalt af kød eller fisk med en eller flere slags tilbehør til (contorno). f.eks stegte kartofler, spinat eller friturestegte grøntsager. Når I spiser på restaurant skal tilbehøret normalt bestilles ved siden af.

Dessert – Dolce.

Som afslutning spiser man dessert, f.eks Tiramisu, pannacotta eller gelato. Man kan selvfølgelig også afslutte sit måltid på klassisk vis med en dessertvin og en mandelkage, cantuccini, som er knasende sprøde og derfor ofte dyppes i vinen.

Som afslutning på måltidet drikker man en lille stærk kop kaffe: espresso, eventuelt med en lille smule varm mælk: caffé macchiato.

 

 Ved Etrusker Kysten:

 Da Bruno – Viale Repubblica 200 – 57023 Marina di Cecina – Cecina Mare

Stor overdækket terrasse. Bredt menukort og de har også pizzaovn.

Il DelfinoVia delle Gorette – 57023  Cecina

Helt ned til vandet. Pizza og mange andre retter – også fisk.

Da Claro – Via delle Gorette 2 – 57023 Cecina

Både pizza og mange andre retter – først og fremmest fisk.

San Martino – meget tæt på Podere Scopiccio.

Pizza, pasta, mm.

De fleste findes på TripAdvisor, hvor I kan læse andres kommentarer.

Mugello:

RivaSud – kombineret restaurant, pizzeria og enoteca. Mange udendørsborde og stor have, hvor børnene kan lege.

Anna Trend ligger i Scarperia. Restauranten ser ikke ud af meget, men de laver nogle af de bedste Tortelli Mugellani (pasta med kartoffelfyld) i Toscana. Også deres andre retter er tilberedte og serveringen venlig og smilende. De har også pizza.

Osteria di San Piero er en lille hyggelig restaurant i San Piero a Sieve. De har få veltilberedte retter og et meget stort vinkort. Ejerne Roberto og Elisabetta taler begge flydende engelsk. Om sommeren kan man spise udendørs, om vinteren spiser man i den hyggelige vinkælder. Lukket mandag og tirsdag.

Teatro dei Medici ligger på vejen mellem San Piero a Sieve og Borgo San Lorenzo, et sted der hedder La Torre. Det er en lækker restaurant med et stort menukort, men til en rimelig pris.

Firenze.

Firenze har et væld af gode restauranter, men desværre også mange knap af gode. Herunder nævnes nogle typiske toscanske restauranter, hvor man med garanti spiser godt.

La Vecchia Bettola Viale Vasco Pratolini 3-5-7, 50124 Firenze

Borgo Antico – Piazza Santo Spirito 6/r – 50125 Firenze.

BBQ – Piazza Tasso 9\10r San Frediano –  50124 Firenze

Buco Mario – Piazza degli Ottaviani, 16/r – Firenze

Share